Општи подаци

Општина Брус је општина у Расинском округу. Средиште општине је град Брус. Општина Брус са својих 605 km² обухвата падине Копаоника, долину реке Расине и део жупског виногорја. Према процени Завода за статистику од 30. јуна 2004. године, на територији општине живи 18.224 становника у 58 насеља.Град Брус је седиште истоимене општине са просечном надморском висином од 450 метара. Настао је и растао поред Грашевачке реке, оивичен пропланцима што га чини посебно атрактивним. Од Београда је удаљен 246 километара, а до њега се стиже преко Крушевца. Општина Брус се простире у централном делу Србије и граничи се са општинама Александровац, Рашка, Блаце, Куршумлија, Лепосавић и Крушевац. Припада Расинском округу, са седиштем у Крушевцу, а са суседним комунама и светом повезана је добром мрежом регионалних и локалних путева.

Крајем 19. века Брус је постао средиште Козничког среза и то је остао све до 1953. године. Управо у овом месту су се састали српски регент Александар Карађорђевић, бугарски краљ Фердинанд и црногорски сердар Јанко Вукотић и ту се договорили о Балканском савезу против Турака.

Брус је ваздушна бања. Обилује изворима топле и хладне воде. Развијени су ловни, а нарочито спортски туризам.

Већина становништва живи од пољопривреде и пољопривредне производње. Од укупно 60.000 хектара земљишних површина, пашњаци чине 53,2%. У мањем обиму, пољопривредна газдинства баве се ратарским културама, а највише малинама, купинама, рибизлама, а затим и гајењем шљива, јабука и грожђа. Становништво се бави и сточарством.